Libanese Worstenbroodjes a.k.a. Sheefa
Sander
Als het er zo lekker uitziet op TV, dan moet zelf je een poging wagen! Libaneese Sheefa met gehakt en feta. Heerlijk voor de lunch, maar dit doet het natuurlijk ook fantastisch op een feestje.
Voorbereidingstijd 30 minuten min
Bereidingstijd 1 uur uur
Rusttijd 2 uur uur
Totale tijd 3 uur uur 30 minuten min
Gang Borrelhapje, Lunch
Keuken Libanees
Deeg
- 390 gram bloem
- 7 gram droge gist
- 6 gram suiker
- 60 ml olijfolie
- 3 gram bakpoeder (1 tl)
- 2 gram zout (1 tl)
- 240 ml water lauw warm
Gehaktvulling
- 300 gr Lamsgehakt
- 1/2 ui
- 4 theelepel Za'atar
- 1/2 theelepel zout
- 30 gram tomatenpuree (2 el)
- 15 gram harissa (1 el)
Feta vulling
- 100 gram feta
- 1 teen knoflook
- 0,5 theelepel gedroogde munt
- 1 theelepel za'atar
- 2 eetlepel yoghurt
De shifa's
Rol het deeg uit tot het 2 à 3 mm dik is. Steek er vervolgens rondjes van 7 cm uit.
Leg op de deegrondjes een eetlepel vulling (gehakt of feta). Knijp de hoekjes samen en zorg dat ze goed aan elkaar plakken. Leg de sheefa's daarna op een bakplaat bekleed met bakpapier.
Als de bakplaat vol is schuif je deze laag in een op 260 graden voorverwarmde oven. Ze hebben 9 à 10 minuten nodig om te garen.
Sergio & Axel waren van de kaart in Libanon. De aflevering begon met een wandeling langs een slagerij waar ze vlees haalden, wat direct bij de bakkerij ernaast werd verwerkt in heerlijk ogende worstenbroodjes. Een kleine zoektocht bracht me naar een recept voor het deeg, de vulling is een interpretatie van wat ze in Libanon deden.
Laat het smaken en geniet ervan!
— update 19 November 2023 —
Ook prima als diner, maar vervang de harissa niet door tabasco. Dat is lang zo lekker niet.