Bosbrand!

Een nacht in een molen kunnen we iedereen aanbevelen, wat een leuke ervaring. Vandaag gaan we richting Porto. Maar onderweg komen we nog een hoop leuke en spannende dingen tegen.

Maandag 16 september 2024. Volgens de informatiemap bevindt zich op luttele kilometers van de molen een goede pastelaria. Het is een mooie rit door de bergen om er achter te komen dat de bakker gesloten is op maandag. Een alleraardigst mannetje vertelt ons waar we informatie over het bijgelegen klooster kunnen vinden. We lopen de binnenplaats op, kijken even en verlaten het terrein.

Na deze mini bonus rijden we richting Coimbra. Vlak bij deze studentenstad bevindt zich Europa’s hoogste boom. Dat kunnen we natuurlijk niet voorbij laten gaan. We parkeren de auto en lopen een klein stukje door de bossen. De boom, een eucalyptus, is 75 meter hoog. Een mooi ding.

Hoge boom

Als we de boom even geknuffeld hebben komen er ineens drie pups aangerend. Twee jonge labradors en een oude eigenwijze unit. De labradors zijn weer snel weg als hun baas ze roept. De oude heeft andere plannen en denkt de baas komt maar hierheen. Als na luttele minuten geen baas te zien is, proberen we de hond terug te sturen waar hij vandaan kwam. Geen succes. Dan is het aan de baas om hem te vinden. We lopen terug naar de auto en hopen dat fikkie vanavond een goede bak brokken kan eten.

Eigenwijze unit

Onze volgende stop in Coimbra. Als we de auto geparkeerd hebben schieten we de eerste pastelaria in om te ontbijten. Heerlijk! Nu kunnen we lekker toeristisch gaan doen. We beginnen met een bezoek aan een kerk. Deze is van binnen geheel betegeld met een soort van Delfs blauw.

De buitenkant
De binnenkant

Dan lopen we langzaam omhoog richting de universiteit. Die moet je immers gezien hebben. Het is een prachtig gebouw met voor de ingang een froyo karretje.

Twee hapjes voor Monique, een halve voor Sander

Na de froyo kunnen we de universiteit betreden. We zien overal studentjes in uniform, onbegrijpelijk in deze hitte want het is voor de dames een panty, rok, blouse, colbert en cape. Dat moet toch ontiegelijk heet zijn.

De ingang van de universiteit

Nadat we tevergeefs een poging hebben gedaan om kaartjes voor de bibliotheek te bemachtigen, lopen we naar de oude kathedraal. Hier is het huis van God enkel toegankelijk voor de betalende klant. Daar passen we voor. Dan willen we naar het Cafetaria do Museu da Ciência. Uiteraard lopen we iets verkeerd, maar dat brengt ons bij deze introductiegroep van de faculteit der antropologen.

Dat moet toch warm zijn

Het cafetaria is een soort mensa. De rij is lang en als we een tafel hebben bemachtigd sluiten we aan voor het buffet. Het eten is degelijk en goedkoop. Helemaal niets mis mee!

Dikke rijen voor de lunch

Nadat we geluncht hebben lopen we terug naar de auto om richting Aveiro te rijden. We besluiten de route langs de kust te nemen. Als we Mira passeren merken we dat de lucht steeds donkerder wordt. Niet van bewolking, maar van de rook. We komen erachter dat grote bosgebieden in de regio in brand staan.

Dreigende lucht

Gelukkig hebben de flamingo’s er geen last van.

Ze maken een hartje

Als we in Aveiro zijn vragen we ons al snel af wat we er in godsnaam doen. Het hoogtepunt van het dorp is een boottochtje door het kanaal. Het lijkt wel het Giethoorn van Portugal, al denk ik dat ze zich eerder met Venetië zullen vergelijken.

Daar zit je dan op een bootje

Nadat we nog een ovus moles hebben genuttigd belanden we bij een Engelse Pub. We nemen een heerlijk drankje terwijl er telkens asdeeltjes uit de lucht vallen. Bij het afrekenen horen dat we de route naar Porto uitdagend gaat worden wegens de bosbranden.

Drankjes

We gaan de uitdaging aan en na wat files om de stad uit te komen rijden toch redelijk vlotjes Porto in. We parkeren de auto, lopen naar ons AirBnB en bedenken wat we gaan eten.

Het wordt Cerveceria Gazela. Deze bar is bekend geworden door Antony Bourdain welke de Cachorrinhos aanraadt. Deze hotdogs proberen we samen met een francesinha, ook wel de tosti der tosti’s genoemd. Hij bevat drie lagen vlees: worst, steak en ham. Uitaard een flinke dosis kaas en een eitje bovenop. Het smaakt allemaal heerlijk! Goed eten hoeft niet complex te zijn.

Hotdog
Tosti

Na de maaltijd lopen we naar São Bente, het station. De stationshal is prachtig gedecoreerd.

São Bente

We lopen nog een stukje door de stad als we bij de kerk van Clérigos komen. Hier wordt in de kerk een lichtshow gegeven. Op zich aardig, maar ietwat aan de lange kant.

Doe eens wat anders met je kerk

Na de show is het tijd om terug naar ons appartement te gaan. Het was een mooie, maar drukke dag!

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Bosbrand!”

Ontdek meer van Silver Gazelle

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder