Op naar Lissabon

Vandaag gaan we naar Lissabon. We zullen onze auto gaan inleveren en daarna een eerste kennismaking hebben met de stad.

Donderdag 26 september 2024. We zijn redelijk bijtijds wakker wat er toe leidt dat we ook redelijk bijtijds afscheid nemen van Samantha, die overigens al lang aan het werk is. We rijden eerst naar Padaria A Ceifeira in Vila Nova de Milfontes. Hier nuttigen we het ontbijt. Een croissant met pistache vulling, eentje met amandel en een pastel de nata.

Dan rijden we door de regen naar Mirdoura de Porto Coco waar we terecht komen op Praia dos Buizinhos. Dit is een prachtig baaitje met hoge kliffen en wilde golven. De regen houdt af en toe op en we pakken hier zowaar een straaltje zon mee.

Golven en rotsen

De volgende stop en go is Miradouro do Castelo in Sines. We stoppen, stappen uit, kijken tien seconden en stappen weer in. Dat was geen mooi strandje, het is ingebouwd tussen de industrie en havens van Sines. Het kasteel ligt een verdieping hoger, wat betekent dat die vandaag overgeslagen wordt.

Derde halte is het schitterende Arriba Fóssil da Galé. Ondanks dat het nu wel echt regent, gaan we toch kijken. Het is nog best een stukje lopen door de duinen die hier een meter of wat hoger liggen dan het strand. Maar de gefossiliseerde kliffen zijn het waard! Hoe mooi is dit.

Fossielen
Op verzoek nog een foto extra

Dan gaan we door met de landtong tussen Comporta en Setúbal. Het is een smalle landtong met links de oceaan en rechts een baaitje. Terwijl we er overeen rijden zien we in een ooghoek nog net een aantal flamingo’s vliegen. We passeren de ferry naar Setúbal in de veronderstelling dat we in Comporta willen lunchen. Nou mooi niet hè! We zetten de auto op de ferry en slaan ze een flink stuk rijden over.

We gaan met de Coca Cola Ferry

Eenmaal in Setúbal is het lunchtijd. Monique spot iets moois op Google. Een visboer met restaurant. We lopen naar binnen en de eerste vraag is

I a wwat we willen eten. We mogen alles kiezen wat hij heeft, maar gaan voor sardines. Wat een goede keuze! Dit waren de beste sardines sinds lange tijd.

Niet voor niets gestorven

Na de lunch schuiven we nog verder op richting Lissabon. We starten met South View Point wat een mooi uitzicht geeft over een aantal strandjes in de ondergelegen baaitjes die het natuurpark Arrábida rijk is.

Nog een beetje bewolkt

De laatste stop wordt Paisagem Protegida da Arriba Fóssil da Costa de Caparica. Een mond vol voor een strand, met inderdaad gefossiliseerde kliffen, maar ook een met het contrast tussen sjieke strandtentjes en vergane huizen. Heel vreemd! We doen er een hip drankje, maar mogen niet op de zitzakken. Die zijn immers gereserveerd voor gasten die minstens vier consumpties nemen. Met een tent die vrijwel leeg is, vraag je je toch af waarom ze zo’n regel hebben.

Aan de andere kant een hippe strandtent

En dan zit de roadtrip er bijna op. We rijden over Ponte 25 de Abril Lissabon in. We zoeken een tankstation, dwalen over het terrein van het vliegveld op zoek naar de autoverhuur en leveren de auto in. Allemaal prima! Dan nemen we een Uber naar ons appartement voor de komende twee nachten. Als we aankomen is Carlos ook al ter plaatse. Hij geeft ons wat instructies en wenst ons veel plezier.

We kloppen de berg op om ongeveer halverwege ons appartement en het kasteel een drankje te doen. De zon schijnt, dus het leven is prima.

Drankje in de zon

Na het drankje is het tijd om even heerlijk bij te komen in ons appartement. Daarna lopen we in onze nette kledij naar 100 Maneiras. Dit restaurant bezocht ik acht jaar geleden al, maar nu heeft het een ster verdiend. Bij binnenkomst worden hartelijk welkom geheten door de hele crew. Dan begint ons 17 momenten menu. Potdikkie wat was het lekker! Ook fijn was de persoonlijke airco die voor ons een standje frisser ging. Luxe op en top.

Dit was by far het lekkerste eten van het afgelopen jaar

Aangezien de 17 momenten gepaard gingen met bijna net zoveel nipjes wijn mochten we wel een Ubertje terug nemen. Slaap lekker!

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Silver Gazelle

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder