Vanry: van bestelbus naar kampeerwagen

Zoals menigeen al weet hebben we vlak voor het sluiten van 2024 een Volkswagen Transporter gekocht. Direct na het ophalen is de bus gedoopt tot Vanry. Inmiddels is deze goedgekeurd als kampeerwagen en mag ik de BPM gaan afrekenen zodat ik een nieuw kenteken krijg en we ook daadwerkelijk met Vanry op pad mogen. Maar hoe is dit alles tot stand gekomen?

Het voortraject

December 2024. Monique kijkt naar ‘Onderweg naar Liefde‘ wat onze wens om een camperbusje te hebben weer aanwakkert. In eerste instantie denken we nog voor een kant-en-klare camper te gaan, maar al snel gaat de knop om en besluiten we om zelf een bestelbus om te gaan bouwen. Na het opdoen van wat inspiratie op YouTube komen we tot de volgende eisen:

  1. De bestelbus mag niet te groot zijn, idealiter hebben we een L2H1;
  2. De bestelbus moet ongeveer 5 jaar oud zijn en niet te veel kilometers hebben gereden;
  3. Er moet een slaaphefdak op kunnen, want slapen doe je het liefste in een tent;
  4. We willen zowel binnen als buiten kunnen koken.

Kortom niet al te veel eisen en met het huidige aanbod van bestelbusjes in Nederland komen we uit op een voorselectie van de Toyota Proace en Volkswagen Transporter. Met een budget van 20.000 euro (inc. BTW en exc. BPM) moet dat wel lukken.

De aanschaf

Zaterdag 28 december 2024. Na wat onderzoek op internet besluiten we om een aantal types bestelbus eens van dichtbij te gaan bekijken. Onze tocht begint in Den Bosch waar ik een mooie Volkwagen Transporter T6 gezien heb, hij voldoet aan de eisen en valt in de gewenste prijscategorie. De verkoper zelf is er niet, maar zijn assistent is niet te beroerd om even de sleutels te pakken zodat we er even in kunnen kijken. Dit bezoek leidt tot een tweetal aanvullende eisen:

  1. De bus mag niet afgeleefd zijn;
  2. De bus moet twee losse stoelen voorin hebben en niet een stoel en een bankje.

Onze volgende stop op zoek naar bussen is in Best. Hier zit een grote handelaar in bestelwagens alleen zijn de mannen niet heel behulpzaam. Als ik zeg dat we een bestelbus willen ombouwen vertelt de verkoper dat de Transporter L2H2 daar ideaal voor is, en geeft globaal aan waar hun bussen allemaal staan. We lopen over het terrein en concluderen dat de L2H2 niet voldoet aan eis 3. Tijdens ons bezoek schrijven we ook de Toyota Proace definitief af. Deze is van Franse makelij wat niet voldoet aan de algehele stelregel: geen Franse auto’s. Ook van de Ford Transit worden we niet heel enthousiast, de Mercedes Vito lijkt ons heel even te raken, maar valt uiteindelijk ook af omdat ze qua vormgeving niet ideaal zijn en qua kosten iets aan de hoge kant liggen. Wel merken we dat het beschikking van ramen in de achterkant van de auto als een plus meegenomen kan worden en besluiten we dat het een Volkswagen Transporter gaat worden.

Terwijl ik nog in Best op het inmense terrein sta, doe ik even een snelle zoekactie bij Eurocars. Deze hebben ook diverse Transporters in hun aanbod en mijn oog stuit op de VDB-15-D welke in Asten te koop zou zijn. Ik app naar de zaak of deze nog beschikbaar is en terwijl we een rondje IKEA doen krijg ik bericht dat hij in Geldrop staat en dat we van harte welkom zijn om even te komen kijken.

Als we in Geldrop aankomen staat de bus al klaar voor ons. Samen met Henry de verkoper doen we een rondje om en door de auto en we besluiten een proefrit te gaan maken. We rijden binnendoor naar Helmond om vervolgens een stukje snelweg te pakken en via Nuenen weer naar Geldrop te rijden. Wat rijdt dit lekker!

Proefrit

Terug bij Henry geven we aan gecharmeerd te zijn, maar er nog even een nachtje over te willen slapen.

Maandag 30 december 2024. Het zal een uur of 10 zijn als ik Henry bel om te zeggen dat de bus van ons wordt. Helaas valt er over de prijs niet te onderhandelen, maar evengoed blijven we keurig onder budget en hebben we een goed gevoel bij de aanschaf van de inmiddels tot Vanry omgedoopte bus.

Maandag 13 januari 2025. Het heeft even geduurd, maar we mogen Vanry ophalen! Stipt 16:00 uur staan we voor de deur van Eurocars te Geldrop. Na wat administratieve ongein schudden we Henry de hand en rij ik richting huis. ’s Avonds hebben we nog een ritje naar Voorthuizen te maken om de bamboe plaat op te halen die we als keukenblad willen gaan gebruiken.

Busje halen

De ombouw (dinsdag 14 januari – donderdag 13 maart 2025)

De voorbereiding. Ik begin het verwijderen van het tussenschot in de bus. Een klusje wat iets complexer is dan het leek op de filmpjes op YouTube, maar na het losmaken van de voorstoelen en gordels lukt het me om het onding los te krijgen. Daar zijn we van af! Ook het houtwerk wat de vorige eigenaar in de bus had gemonteerd wordt kundig verwijdert en daarmee is Vanry klaar voor de volgende stap!

Tussenschot eruit

Het slaaphefdak. Terwijl we wachten op de levering van de bus zijn we natuurlijk al druk bezig met bepalen wat er in moet komen, hoe het er uit moet gaan zien en bovenal wie het slaaphefdak gaat inbouwen. Ter inspiratie besluiten we naar HAFA Camperombouw in Boxmeer te gaan. We worden hier hartelijk ontvangen door Hasan die ons een flinke berg informatie geeft en ons laat vertrekken met een keurige prijsopgave en een vertrouwensvol gevoel. Vlak nadat we thuis zijn sla ik spijkers met koppen en geef ik Hasan de opdracht om het te gaan doen.

Op woensdag 15 januari breng ik Vanry naar HAFA voor het inbouwen van het slaaphefdak en de ramen. Na nog een keer door te spreken wat de wensen zijn laat ik de vaklui hun werk doen en fiets ik terug naar huis.

Terwijl we terugrijden van een bezoek aan de camperbeurs in Rosmalen bel ik naar HAFA om te vragen of het dak inmiddels gereed is. Dat is zo! Vol goede verwachtingen snellen we ons naar Boxmeer en zien inderdaad een prachtig hefdak! Helaas hebben ze de door ons gewenste ramen nog niet ingebouwd daar er wat verwarring was over welk raam een schuifraam moest zijn. Onder de noemer liever een dag langer wachten dan een verkeerd gat in de bus hebben we gewacht. Helemaal prima, Hasan beloofd dat het dinsdag evengoed gereed is.

Hefdak erop

Het is een prachtige dinsdagochtend als Monique me afzet bij HAFA en ik na een kop koffie, een inspectierondje en een onverwachte 500 euro korting wegrijd. Goudeerlijke jongens bij HAFA, top service en nog leuke kerels ook!

De vloer en isolatie. Het is tijd om het grovere werk in de bus te doen. Dat begint met het verwijderen van de houten vloerplaten die maar wat goed vast zaten. Maar hoe vast ze ook zitten, mijn doorzettingsvermogen weet uiteindelijk toch van de kit te winnen! De platen komen er zelfs soort van ongeschonden uit kunnen nog hergebruikt worden! Maar voor ze dat mogen, dienen ze eerst als template voor de vloerbedekking.

Getier en gevloek op die bodemplaat

Na het verwijderen van de vloerplaat worden de slechte plekken behandeld met een primer. Ook wordt er ontdreuningsplaat geplakt tegen de wielkasten. De rest van het plaatwerk in de bus was hier al van voorzien, anders hadden had ik daar natuurlijk ook het een en ander tegenaan geplakt. Qua isolatie heb ik gekozen voor 19 mm armaflex (ik kwam een mooie partij tegen op Marktplaats). Dit wordt tegen de wanden en wielkasten geplaatst. Nou ja, natuurlijk alleen waar dat mogelijk is.

Prachtige isolatie

De vloer wordt voorzien van een houten raamwerk van 20×30 mm latten waartussen 20 mm dikke PIR platen gelegd worden. Hopelijk houdt dit de kou aan de onderkant een beetje weg. De vloerplaten leg ik weer netjes terug en schroef ik vast aan het houten raamwerk.

Geïsoleerde vloer

De stroomvoorziening. Ik had al redelijk vlot besloten geen complexe stroomvoorziening te gaan bouwen. Simpelweg omdat ik het niet nodig vindt en een goed Power Station eigenlijk alles biedt wat we nodig hebben. Om in tijden van noodzaak toch gebruik te kunnen maken van 220V Stroom, is er wel een walstroom aansluiting gemaakt. Een klusje waar ik toch even de rust voor heb moeten bewaren en alles een keer of drie voor heb nagemeten en gecontroleerd. Want ja, een gat zagen in de carrosserie van de bus doe je maar één keer en dan moet het gelijk goed zijn. Maar potdikkie, wat is het netjes geworden!

Daar komt het gat

Naast de walstroom is er natuurlijk verlichting nodig. Ik heb gekozen voor platte dimbare ledspots. De kabels zijn uiteraard keurig weggewerkt. Verder was het laatste stukje stroom nodig voor het bedienen van de dompelpomp en kraan. Ook dit loopt keurig buiten het zicht van Power Station naar de gewenste locatie.

De wandbekleding. Nu al het voorwerk gedaan is, kan worden begonnen met het afwerken van de bus. Dat begint met het bekleden van de wanden. Hiervoor heb ik naaldvilt gekocht welke met spraylijm tegen de carrosserie en afwerkpanelen geplakt wordt. Om te oefenen ben ik begonnen met de panelen van de achterdeur. Het ging rijkelijk eenvoudig wat me deed besluiten om een groter oppervlakte te proberen, namelijk de onderkant van onze bedplank. Ook hier was ik weer erg tevreden met het resultaat.

Bekleding fase recht toe recht aan

Na al dit recht toe recht aan gebeuren was het tijd voor de wanden. Hier heb ik even de hulp van Monique voor ingeschakeld. Na wat woede her en der is het ons gelukt om de linker zijwand perfect te bekleden. Vooral de randjes rondom de ramen en de wielkast waren een goede uitdaging. Maar ja, toen ik aan de rechter kant wilde beginnen was Monique in geen velden of wegen te bekennen. Uiteraard is was dat geen probleem en ben ik zelfstandig aan de slag gegaan. Ook hier was het resultaat verbluffend mooi!

Bekleden voor gevorderden

Na het bekleden van de afwerkpanelen en die met prachtige nieuwe plastieken klinknagels te hebben vastgezet geef ik onszelf een dikke pluim! Het is echt heel mooi geworden!

Keurig eindresultaat!

De meubels. Na een heerlijke workation werd het tijd om aan het meubilair te beginnen. De eerste onderdeel hiervan is onze binnen-buitenkeuken. Hiervoor hebben we inspiratie opgedaan in een van de video’s van Remy. Zelf denken we dat Remy zijn inspiratie van Ventje heeft, maar het kan natuurlijk ook andersom zijn. Evengoed het idee is duidelijk: koelkast links, gas-spoelcombinatie rechts. Laden die zowel binnen als buiten kunnen worden geopend en ruimte voor een watertank, afvoertank en gasfles.

Dat klinkt natuurlijk allemaal niet zo moeilijk, maar als de ruimte waar je het in moet maken beperkt is moet je inventief worden. Uiteindelijk is het gelukt! De koelkast zit aan de linkerkant en kan van bovenaf geopend worden. Aan de achterkant van de koelkast zit een ondiepe kast, eronder een diepe lage laadruimte voor kampeerspullen die je eigenlijk alleen nodig hebt als je net arriveert op je kampeerplaats (oprijblokken, stroomkabels, haringen, etc.). De rechterzijde van de keuken bevindt zich het kook-spoelgedeelte. Het bevat één hoge lade en twee lage lades. Rechtsonder zijn de gasfles en afvoertank verstopt. In de loze ruimte rechts naast de spoelbak bevindt zich de jerrycan met water.

Keukentje

Met dit als basis voor de keuken ben ik aan de bank begonnen. De afmetingen waren al bepaald: 150 breed, 35 hoog en 70 diep. Ruimte onder de bank is verdeeld in drie compartimenten waarbij de degene direct tegen de keuken gereserveerd is voor de stroomvoorziening. De overige twee bieden genoeg ruimte voor slaapspullen, de portapotti en andere kampeerspullen. Bovenop de bank is een smal kastje gecreëerd wat enerzijds dient als rugleuning en anderzijds ruimte biedt om andere spullen in op te bergen zoals flessen wijn en een lekker warm dekentje.

Bank, kast en tafel

Het laatste meubelstuk is de ‘kledingkast’. Voor de maatvoering heb ik gebruik gemaakt van opbergbakken van Action. Het leek me ideaal om je kleding in een bak te hebben zitten die je zo uit de bus kan halen en mee naar huis kan nemen. De kast heeft drie vakken, twee voor kleding en een voor andere snuisterijen.

Met alle meubels in elkaar kwam nog een laatste uitdaging. Het bamboe aanrechtblad! Het kwam natuurlijk van Marktplaats en de plaat was iets smaller dan de keuken uiteindelijk geworden is. Maar inventief als we zijn hebben we de volledige breedte van de plaat weten te gebruiken en het stukje wat we tekort hadden omgetoverd tot een extra opbergvak waar je van bovenaf bij kunt. Om optimaal van onze stuk bamboe te kunnen genieten hebben we het uitgezaagde stuk voor de kook-spoelplaat gebruikt als tafelblad. Ook hebben we een reststuk weten om te zetten in een prachtige snijplank.

De vloerbedekking en afwerking. Zoals eerder aangegeven had ik de vloerplaten als template voor de vloerbedekking gebruikt. Eigenwijs als ik was besloot ik dit echter te negeren en heb ik de rol vinyl integraal de bus in gesleept. Het was wat duwen en trekken, maar als een volleerd professional heb het vinyl handmatig in de juiste vorm gesneden. Dit bleek achteraf een slimme keuze , want het volgen van de template zou uiteindelijk op sommige plekken toch niet zo mooi hebben uitgepakt.

Ondertussen is Monique hard bezig met de gordijntjes. Allemaal handgemaakt en keurig gestikt! Van het reststuk heeft ze zelfs theedoeken gemaakt. Wat een topvrouw!

Nadat de vloerbedekking erin lag was het tijd om de meubels op hun plaats te gaan zetten uiteraard past het allemaal precies maar zijn mijn schroeven inmiddels op. Gelukkig zijn er winkels! Met de juiste schroeven op voorraad worden de meubels vastgezet aan de bodem en het aanrechtblad wordt definitief gemonteerd. Na wat laatste klepjes, deurtjes en magneten te hebben gemonteerd is het dan zover…Vanry is af!

Het probleem

Vlak voor we op workaction gingen hield de accu het voor gezien. Hij was helemaal leeg en normaliter is dat niet zo erg. Even met startkabels starten, een stukje rijden en zo’n ding is zo weer vol. Maar helaas mag je met een geschorste auto niet op de openbare weg rijden. We besluiten dan ook om dit na de workaction, voor we de auto laten keuren op te lossen.

Maandag 17 maart 2025. De keuring is aanstaande woensdag dus het is tijd om Vanry weer aan de praat te krijgen. Inmiddels ben ik de blije eigenaar van een kickstarter en heb ik Vanry zo aan de praat. De schorsing is opgeheven waardoor een ritje weer kan. Met goede tegenzin rijd ik op en neer naar Venlo. Ik parkeer de auto thuis en zet hem uit. Poef… weer helemaal dood. Snelle conclusie is of de accu, of de dynamo, is kapot. Met een multimeter kom ik tot de conclusie dat de accu wel genoeg stroom krijgt om te laden als de motor draait, dus het is de accu. Ik bel met mijn vrienden van Eurocars te Geldrop welke dezelfde conclusie trekken als ik. Daar ik aangeef dat het wel wat haast heeft mag ik morgen bij ze langskomen.

Dinsdag 18 maart 2025. Ik breng Vanry naar Henry. Zijn collega staat me al op te wachten en vervangt te accu. Hij vraagt me om te starten en alles werkt weer! Na het één en andere te hebben geprogrammeerd weet de monteur me te vertellen dat de accu niet onder de garantie valt, maar dat hij die uren wel voor niets doet. Ik denk er het mijne van, maar ga niet in discussie en rij in ieder geval weer vrolijk naar huis. In ieder geval fijn dat ze me snel konden helpen! Overigens kwam nieuwsgierige Henry zelf ook nog even kijken en hij was erg onder de indruk van het resultaat.

De keuring

Woensdag 19 maart 2025. Het is de dag van de RDW keuring. Een spannend moment! Keurig op tijd arriveer ik in Venlo waar ik na een paar minuten wachten aan de buurt ben. We beginnen met een weging waarna de keuringsmeester Vanry vlotjes bekijkt, aan de kastjes trekt om te kijken of ze vast zitten, wat vragen stelt en vooral lang bezig is met de administratie. Vanry is goedgekeurd! Nu is het tijd om BPM af te dragen en vervolgens de formaliteiten van een nieuw kenteken af te wachten en het campertarief voor de wegenbelasting aan te vragen.

Spannend!

De tijd & kosten

Wat valt er te roepen qua bestede tijd en kosten? In de periode tussen 14 januari en 13 maart schat ik in dat ikzelf ongeveer 160 uur heb besteed aan de bus en Monique een uurtje of 24. Voeg daar wat denk- en uitzoekwerk aan toe om te komen tot een investering van zo’n 25 werkdagen.

Als ik kijk naar de kosten dan is het voordeel van werken zonder budget is dat je er nooit (ver) onder of boven kunt zitten. Als ik alles op een rijtje zet valt het me echter niet tegen. De aanschaf, BTW en BPM compleet conform verwachting het grootste deel van de kosten, gevolgd door het slaaphekdak en de ramen, voeg daar nog een paar duizend aan toe voor de rest en je komt redelijk in de richting. Wat er in ieder geval overblijft is een lege spaarrekening en opgedroogde reserves.

Vanry de kampeerwagen!

Wat begon met een idee, waar de ervaring in houtbewerking nihil is, en het de gereedschap op zijn minst amateuristisch te nomen is, is het resultaat verbluffend! Ik heb mezelf overtroffen, een prachtige keuken, goed zittende bank en een prima kledingkast.

Nu wordt het tijd voor vele kampeertochten waar we kunnen ontdekken of alles zo handig is als we hadden bedacht. Of mocht je hem echt heel graag van me willen overnemen? Voor € 45.378,00 kan hij van jou worden.

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Vanry: van bestelbus naar kampeerwagen”

Ontdek meer van Silver Gazelle

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder