Rioja

Het is tijd voor Rioja, voornamelijk bekend vanwege de wijn. We bezoeken bodega’s, eten pincho’s en pimpelen er op los.

Zaterdag 25 oktober 2025. Het was weer lekker fris, wat betekent dat we lekker konden slapen. We hebben geen ontbijt vandaag, dus we pakken snel in en verlaten de mini camping. Op naar Panarra Okindegia.

De bakker is fantastisch, het zou me niets verbazen als dit de beste van Spanje is. Een lieve bakkersvrouw staat ons te woord in het Spaans-Baskisch en we kiezen drie zoete broodjes, een pak Madeleines en een pak gedroogde ham.

Zo’n leuk bakkertje

We eten de broodjes op de parkeerplaats op genieten met volle teugen. Het broodje boter is de favoriet. Dan vertrekken we richting Rioja.

Zoals zo vaak zetten we de navigatie op tol- en snelwegen vermijden. Dit keer levert het vooral saaie wegen en een lelijk fabrieksstadje (Arrasate) op. Enige pluspunt is de supermarkt waar we boodschappen doen.

Dan toch maar via de snelweg het laatste stukje naar Haro. Hier bezoeken we de eerste, R. López de Heredia – Vina Tondonia, deze geeft op voorhand al aan dat je niets kunt proeven en verkoopt enkel wijn die een normaal budget te buiten gaan.

Ze hebben we een mooi pand

Dan gaan we door naar Bodegas Gómez Cruzado. Deze is een stuk gastvrijer en biedt diverse tastings aan. Daar ik niet vies ben van wijn ga ik voor de flight van vijf wijnen. De eerste, de witte smaakt prima. Monique keurt hem goed. Dan volgen twee rode. De ene is lichter en de ander voller. En dat terwijl de andere minder lang op eiken gelegen heeft. We krijgen er een hele uitleg over.

Lekker pimpelen

Na de klassieke wijnen volgen de moderne wijnen. Erg lekker hoor, maar wijnen die meer dan 40 euro de fles kosten ga ik niet kopen. Evengoed lopen we naar buiten met een doosje van drie wijnen. Twee witte en de volle rode.

Dan gaan we opzoek naar wat kleinere wijn boertjes. Onderweg kijken we uit over de herfstige wijnvelden. Mooi hoor!

Rioja in de herfst

Het eerste boertje is gesloten, de tweede, Bodegas Heredad de Aduna, is open. Na wat ongemakkelijk gedraai over-en-weer begrijpt de man dat we willen proeven, probar noemt hij het. We krijgen een heerlijke witte wijn voorgeschoteld. Als hij vraagt waar we vandaan komen, vertelt hij over zijn grote klant in Nederland. Van Eyck Wijnkelders in Helmond. Nou, daar hebben ik en mijn vader nog menig wijnproeverij bijgewoond.

Diepgaande conversatie

Na de witte volgt een rode. Ook een prima wijn, voor de liefhebber te halen op de Molenstraat te Helmond. We verlaten het pand met 9 flesjes onder de arm.

Blije eitjes

Onze volgende stop wordt Calle del Laurel in Logroño. Het kost wat moeite om een parkeerplaats te vinden, maar aan het eind van de parkeergarage die 230 cm hoog is, is nog precies een plekje voor ons. Als we naar buiten lopen staan we precies op de plek waar we moeten zijn.

Calle del Laurel

Deze straat staat bekend om de restaurantjes met Pinchos. In het eerste restaurant gaan we voor broodjes met varkenswang en tartaar van garnaal. Klein fles water erbij om de wijn van de proeverijen te neutraliseren.

Jummie

Dan gaan we naar een restaurant waar we gaan voor de Explosion de Huevo gevolgd door een glutenvrije kaaskroket. De dame die het verkoopt is goed chagrijnig, dus we laten het daarbij.

Explosion de Huevo, El Canalla

In restaurant drie gaan we voor de Chistorrica en Matrimonio. De eerste is een worstje met goudpoeder erop, de tweede een combinatie van de gedroogde en zure ansjovis. We doen er een glaasje wijn bij.

Chistorrica, La Brasa de la Laurel

We gaan door met een grill trio. Weer een Chistorrica, en twee spiesjes (Iberico en Moreno) . Ze worden vers voor onze ogen gebakken.

Iberico y Moreno, Bar Paganos

In inmiddels het vijfde restaurant genieten we van een spies van garnaal met ananas. Ook eten we een stukje gefrituurde kaas.

Langostina con piña, Juan y Pinchame

Onze laatste stop wordt een hoogtepunt. We gaan voor de prijswinnende Crujiente Careto de Cerdo. Google vertaalt het als varkensgezicht 🐷. Zeer bijzonder! We toppen af met Tuna Tanaki.

Crujiente de Careto de Cerdo, La Tavina.

We verlaten het feestgedruis en lopen terug naar de bus. De volgende stop vandaag zijn de warmwater bronnen van Arnedillo. Als we er naar toe rijden passeren Arnedo waar we diverse grotwoningen zien. Al rijdende besluiten we hier wat langer te willen blijven en ons plan bij te stellen. We zetten Vanry op camperplaats van Arnedillo en trekken onze badkleding aan. Niet veel later zitten we in de thermale baden.

Niets te druk hier

Na een verwarmend bad gaan we terug naar de bus waar we niets meer doen. Iets wat Charlie al de hele dag gedaan heeft. Ze heeft heerlijk bijgeslapen terwijl wij lekker aan het pimpelen waren.

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Rioja”

Ontdek meer van Silver Gazelle

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder