Strandalig!

Woensdag 3 juli 2019. Vandaag doen we een rondje Sithonia, het middelste schiereiland van Chalkidiki. Maar er gebeurd niets zonder ontbijt, ditmaal Griekse yoghurt met honing en walnoten.Omstreeks 8:45 begint ons rondje. We rijden in zuidoostelijke richting en schieten als snel van de hoofdweg af om langs de kust te kunnen rijden. We pakken een zandweggetje richting een privé terrein, parkeren de auto en lopen een stukje door een olijfboomgaard naar een verlaten strandje.

Na nog wat kilometers zandpad langs de mooie kustlijn zien we een prima strandje voor een plons. We negeren de naakte viespeukjes in het water en zwemmen zelf een stukje.

Onderweg naar de hoofdweg spotten we nog wat gezellige geiten.

Volgende halte is een strandje waar een Bulgaarse dame wat drank verkoopt. We nemen een 7-up.

Eenmaal de bocht om arriveren we in Toroni. Bizar om te zien dat de mooie strandjes leeg zijn en de strandjes in de dorpjes bomvol liggen. In Toroni bezoeken we een ruïne aan een schitterend strand, waar uiteraard niemand is.

Volgende halte is Kavourotripes Beach. Een schitterende locatie! Klein minpuntje is de hoeveelheid mensen op het strand. We besluiten in luttele seconden te vertrekken.Vanuit hier rijden we in een ruk naar Mpoukadoura. Een schitterend gelegen restaurant. We krijgen een tafel met uitzicht op zee en bestellen octopus, ansjovis, salade en tzatziki. Prima eten hier. Naast ons een Amerikaans stel wat halsoverkop wegloopt. Enige tijd later blijkt het arme kind gebeten door een wesp. De dokter is onderweg, want misschien is ze allergisch. Nou ik denk het niet!

Volgende halte is een duizend jaar oude boom. Hiervoor moeten we de berg op. Zo gezegd, zo gedaan. We beginnen vrolijk en rijden Parthenonas in. De route wil plots een trapachtige weg op rijden. Dat lijkt niet verstandig. Die boom kan de boom in en we gaan voor een sinas in de lokale taveerne.

Na dit avontuur gaan we terug naar onze kamer en al snel springen we de zee in. Even afkoelen. We vervolgen op ons balkon en maken ons klaar voor Haris.

Haris is blij ons te zien. Naar goed Grieks gebruik staat het eten (courgette, feta, ansjovis en garnalen) in no time op tafel. Erg smakelijk! Haris ziet ons genieten, maar besluit toch in te grijpen. We krijgen een cursus ansjovis eten voor beginners. In tegenstelling tot sardines moeten hier de graten wel uit.

Na het eten volgt nog een bakje yoghurt met huisgemaakte druivensiroop en een shotje huisgebrouwen kersenlikeur. De rekening laat naar Grieks gebruik even op zich wachten.

Na het eten lopen we nog een rondje door het dorp. Hier slaan we de proppers van ons af. Nee, we hoeven geen pizza! Wel halen we een portie Loukoumades. Even smikkelen van de mini oliebollen bij aanblik van dit bootje.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Silver Gazelle

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder