Lieve nonnetjes

Zaterdag 13 juli 2019. Helaas alweer de laatste dag van ons Griekse avontuur, maar dat betekent niet dat we rustig wachten tot die voorbij is.

We beginnen uiteraard in de tobbe, gevolgd door een Grieks ontbijt. We pakken de koffers in en verlaten Ana Poroia. Eerste stop is het klooster van Timios Prodromos. Dit schijnt een exacte kopie van het klooster op Athos te zijn, alleen zijn vrouwen hier wel welkom.

We lopen het klooster binnen en zien een non lekker vegen. We vragen of het klooster open is voor bezoek en worden hartelijk ontvangen. We mogen doorlopen en bezoeken als eerste de kerk.

Vanuit de kerk stuurt een andere non ons door naar het café. Hier krijgen we koffie en thee aangeboden. Terwijl we hierop wachten wordt Monique geronseld door een Griekse dame. Ze wil heel graag een hotel in de buurt laten zien. Ja ja!

De koffie komt met huisgemaakte koekjes, snoepjes en gebak. Wat een liefde!

Als we willen afrekenen horen we dat het een cadeau is. Zo kan het dus ook. Kennelijk volgen de nonnen nog wel het traditionele leven. Daar zouden de monniken met hun economische inslag nog wat van kunnen leren. We verlaten het klooster en danken de nonnen vriendelijk.

Dan door naar Thessaloniki waar de auto moet worden ingeleverd. Gezien de tijd kunnen we nog ergens lunchen. Dat wordt in Agios Vasilios. Hier drinken we wat café Bylis, we lopen een rondje langs de Byzantijnse toren.

Daarna lunchen we in een lokale taveerne. Dat was de laatste keer een Griekse salade en ansjovis deze vakantie. Wat een genot.

Na dit lekkers haasten we ons naar de autoverhuurder. Even denkt hij dat we schade aan het exterieur hebben veroorzaakt, maar dat is natuurlijk niet zo. De schade zit waarschijnlijk alleen in de versnellingsbak, maar dat hindert natuurlijk niet. Als we alles hebben afgerond vertel ik Monique dat we al een week met een geel check engine lampje rijden. Je moet zo’n meisje ook niet onnodig ongerust maken natuurlijk.

Eenmaal op de luchthaven genieten we van de rare personen hier. Helaas komt daarmee ons Grieks avontuur wel ten einde.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Silver Gazelle

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder