Golden Circle

Zaterdag 18 januari 2020. Na laat het bed in te zijn gegaan, mogen we er weer vroeg in. De dag staat namelijk in het teken van de golden circle. Vandaag een tour langs de highlights.

Om iets voor half negen haal ik snel, nou ja snel, een espresso zodat we om half negen de bus in kunnen. We doen een klein rondje Reykjavik om iedereen op te halen en omstreeks negen uur vertrekken we richting golden circle. Ondertussen stelt de buschauffeuse zich voor als Gerda. Of iets Ijslands wat er in de verste verte niet op lijkt.

De eerste halte is een winkelcentrum in Hveragerdi. Hier zit een goede bakker, toilet en een scheur tussen de twee tektonische platen die zich hier hebben gemanifesteerd middels een aardbeving. Dat zijn overigens de Noord- Amerikaanse en de Eur-Aziatische tektonische platen. Jaja, Rekjavik ligt gewoon in Noord- Amerika.

Volgende halte is de vulkanische krater van Kerid. De foto’s op Google zijn mooi groen. Wij moeten het doen met een prachtig dicht gevroren krater in een besneeuwd landschap. Prachtig! We lopen er een rondje omheen.

Dan staat de naar de gouden waterval Gullfoss. Wat een machtig ding is dat. Zelfs half bevroren stroomt er nog steeds een massa water doorheen waar je u tegen zegt. Bij het bezoekerscentrum drinken we een warme choco voor terug gaan naar de bus.

Via een aantal IJslandse paarden komen we bij Geysir. Hier is de enige werkende geiser van ijsland te vinden. Het schijnt soweiso een zeldzaam fenomeen te zijn. We zien een hoop poeltjes waar stoom vanaf komt, maar er is er maar één die spuit! De eerste keer schrikt Monique zo erg dat Sander alles uit zijn handen liet vallen om zijn vriendinnetje te helpen. Dat was dus vooral de camera. We zien het ding een paar keer spuwen en besluiten dan te gaan lunchen.

Na de lunch brengt Gerda ons naar het Nationale Park van Pingvellir. De wegen zijn overigens best begaanbaar.

In het park trekken de twee tektonische platen IJsland uit elkaar. Dit zorgt ervoor het het land ieder jaar 2 cm groter wordt. Het gebied wordt inmiddels gevuld door een groot meer. Er is ook een kloof waar je doorheen kunt lopen. We lopen en glijden hierdoor heen. Halverwege komen we langs de plek waar het eerste parlement ter wereld ontstaan is. Rare jongens, die IJslanders.

Nu is het tijd om terug te rijden naar Reykjavik. Onderweg krijgen we het bericht dat de tour voor morgen is geannuleerd wegens harde storm. Bah! We nemen afscheid van Gerda en zoeken en nieuwe activiteit.

Grey Lines durft het wel aan! Dan maar met een grotere bus de tour. We boeken hem en lopen naar Matur og Drykkur. Of te wel een restaurant genaamd eten en drinken. Bekroond door Michelin, dus hopelijk goed. We nemen het tasting menu ‘From Sea’. Het begint met gerookte trekzalm (arctic char), dan volgt een kroketje van bakeljau. Vervolgens heilbot soep en gebakken arctic char met wortel. Dan volgt pudding met dille en mandarijn. We eindigen met crumble van rabarber. Heerlijk zo’n land wat zelf geen voedsel verbouwd. Daarmee is altijd alles in het seizoen. Het was overigens een heerlijke maaltijd en daarmee een prima afsluiter van deze dag.

Ontdek meer van Silver Gazelle

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder