Meer Geothermiek

Rectificatie: eerder riep ik dat ik in 2012 in Nieuw Zeeland was, dat blijkt 2015 te zijn geweest. Die vulkaanuitbarsting op Tongariro had dus niets met mijn aanwezigheid te maken. Een pak van mijn hart.

Zondag 14 januari 2024. We beginnen vandaag in de hotpools. Gasten van de camping mogen voor openingstijd al genieten van het verschoonde water. We doen even een rondje langs de verschillende baden voor we ons afdouchen en de boel opruimen.

De dag begint in Waimangu Vulcanic Valley. Dit zou het jongste geothermale systeem ter wereld moeten zijn. De wandeling begint met de Southern Crater welke wordt gevolgd door de Emerald Pool. De het is gevuld met koud water en zit vol met algen.

Emerald Pool

We lopen door en passeren Echo Crater en Frying Pan Lake. Het zure water bubbelt er flink op los, en door de warmte danst er een laag waterdamp overheen.

Frying Pan Lake

Na nog diverse hot springs passeren we Inferno Crater Lake. Dit meer vult en leegt zichzelf met de regelmaat van de klok.

Inferno Crater Lake

We lopen door en passeren meer hot water springs en stalactieten van silicium. Warbrick Terrace is een terras van geel fosfor afzettingen.

Warbrick Terrace

De route laat het geothermische deel nu achter zich en we lopen inmiddels door wetlands. We spotten diverse vogels. Ook neemt de natuur hier de paden over, waardoor we over het grindpad van de bus moeten lopen. De route eindigt bij Lake Rotomahaha waar we de bus terug naar het begin pakken. Dit was weer een mooie ervaring in ons vulkanische avontuur.

Lake Rotomahana

De lunch nuttigen we vervolgens in Rotorua. Hier is ook een klein geothermisch park, maar dat staat helemaal droog en is geenszins onderhouden.

Het middelprogramma vindt plaats in Hell’s Gate. Weer een park met geothermische activiteit. Dit kan met recht een van de mooiere parken genoemd worden, enige jammere is dat het gecombineerd is met hot pools. Vooral bij het begin zie je naast Devil’s Bath ook een aantal gestrande walvissen in de Foot Pool.

We lopen snel door en passeren de Ink Pots. In deze hot pools borrelt het inktzwarte water er flink op los.

Ink Pools

Volgende stop is Hell’s Gate. Een 25 meter diep meer met een PH van 3,2 en temperatuur van 45 graden.

Hells Gate

Het Sulphur Bath is helemaal zuur met een PH van 1.8. Je kunt er wel je groenten in koken, het is 98 graden heet. We passeren de Inferno Pool en de Soddom and Gomorrah. Deze laatste spuit de modder een metertje of twee de lucht in.

Na een bush walk waar de bomen geel kleuren en een flinke warm water waterval is arriveren we bij Devils Cauldron en een Mud Volcano. De Steaming Cliffs zijn erg indrukwekkend. Het water van 120 graden Celsius schiet hier af en toe 3 meter de lucht in.

Steaming Cliffs

Na een mud pool genaamd Medicine Lake lopen we langzaam het park uit. Maar niet voor we onze eigen Maori wood carving hebben gemaakt. Monique snijdt een kiwi (vastberadenheid) uit en ik ga voor de ponga (loyaliteit).

Houtsnijden

We vervolgen de middag in ons AirBnB waarna we in Rotorau een hapje eten. ‘s Avonds hebben we nog een ding op het programma. Een tree top walk door de Red Woods. Gelukkig hebben we een fast pass gekocht, want anders was de wachtrij ruim 40 minuten. We lopen stipt om tien uur de bomen in en genieten van het 800 meter lange pad van hangbruggen, lampjes en plateaus. Schitterend!

Tree Top Walk

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Silver Gazelle

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder