We mochten ons dit weekend in Drenthe melden om de koperen bruiloft van Pieter en Linda te vieren. Om er een echt feestweekend van te maken besloot ik Monique uit te nodigen om haar verjaardag iets verlaat te vieren in de Tuinkamer van Priona.
Vrijdag 11 juli 2025. Met de wetenschap dat Monique net haar geslaagd is voor haar examen en weer helemaal bij is met haar permanente educatie rijden we naar het noorden. We beginnen vandaag in Salland waar we bij het dorpje Haarle een wandeling maken door een bos, langs heide en een heleboel rhododendrons. Helaas staat er niets in de bloei, maar dat mag de pret niet drukken.

Met ruim 6 kilometer in de benen hebben we wel een lunch verdiend. Die nemen we bij Herberg de Pas. Ik ga voor het Pulled Pork pannetje en Monique voor een naan broodje met smaken uit India.
Daar het nog vroeg is besluiten we een bierbrouwerij te zoeken. Het wordt de Twentse Bierbrouwerij in Hengelo. Onderweg er naartoe wordt Monique geïnspireerd door de terrasoverkappingen die ze her en der ziet. We moeten out of the box denken vindt ze.
Op het terras genieten we van heerlijke drankjes. Alcoholarm voor mij, want ik ben de chauffeur. Onderwijl denken we out of the box over onze nieuwe schuur/werkplek/terrasoverkapping. Wat nou als… en een prachtig idee is geboren!

Dan rijden we door naar Wachtum. We arriveren en zeggen Pieter, Linda en de kleine Sem gedag. In mijn enthousiasme laat ik Charlie los, iets wat prima gaat. Als we echter even niet opletten vindt Charlie het een goed idee om op kippenjacht te gaan. Het arme kipje heeft het tot ons aller groot verdriet niet overleefd. Monique en ik voelen ons erg schuldig.
Naarmate de dag vordert komen ook de overige gasten aan. Eerst Rolinka en later ook de broertjes van Linda met hun vriendinnen. We worden getrakteerd op een goed verzorgde barbecue. Het wordt een late, maar gezellige avond!
Zaterdag 12 juli 2025. De ochtend begint brak. Die laatste glazen rode wijn waren wellicht toch niet het beste idee. Maar waar ‘s avonds een vent, ‘s ochtends een vent niet altijd voor me opgaat, kom ik mijn belofte aan Sem toch na. Ik steek het kampvuur aan en zorg dat zowel hij als Fleurtje kunnen genieten van een marshmallow ontbijt. Daarna gaat bij mij nog een ruim uur het licht uit.
Tegen elf ben ik back in action! We doen een spelletje kubb waarbij de jongens winnen van de meisjes.

Na het spelletje laten we Charlie achter en rijden we naar pannenkoekenrestaurant de Ganzenhoeve. Hier lunchen we. Ik een pannenkoek met appel en spek en Monique een salade met carpaccio. Heerlijk!
Dan door naar de super in Coevorden. Ik heb enorm zin in cake. We eindigen het middagprogramma op camping De Boergondiër in De Krim. Het is een heerlijk rustig camping met schitterend uitzicht.

Op de camping houden we een chill middag. Eerst een kleine siësta, gevolgd door een frisse douche en dan lekker op de stoeltjes genieten van de rust.
We nemen de fiets en gaan richting de Tuinen van Priona. Daar zit zomerrestaurant ‘De Tuinkamer’ waar we vanavond Monique haar verjaardag vieren. Het is een klein halfuurtje fietsen.
Het restaurant is prachtig gelegen. Letterlijk midden in de tuinen staat een kas wat dienst doet als restaurant. We zitten vanavond echter op het terras waar we beginnen met een cocktail gemaakt van bloemen.

De amuses beginnen goed. Een minipompoen en daarna een Thais bakje gevuld met iets lekkers.

Vandaag gaan we weer all in. Zes gangen met begeleidende drankjes. De eerste gang is in yoghurt ingelegde pastinaak met pijlstaart inktvis en gepofte appel. Een heerlijke start, zeker met het drankje van lichte koffie kefir.

Dan volgt de soep van zonnebloem en artisjok. Ook weer verrassend lekker! Zeker de kern van de zonnebloem. Klein wijntje erbij voor mij en Monique gaat voor de drank van moerassprirea met cranberry.
Gangetje drie is rode biet met magnolia en guanciale. Smullen! We doen allebei het drankje van Japanse duizendknoop, bergamot en piment.
Dan volgt een wandelingetje door de tuinen. Even de beentjes strekken en alvast wat eten verteren.

We gaan verder met meiraap gelakt met berkensap, polenta van zwarte mais en mole. Ik vul het aan met een luchtgekoelde rode wijn, Monique met een sapje van dadelpit en zwarte maïs.

Het hoofdgerecht, reerug filet met stoof en Oost-Indische kers is ook weer formidabel. We nemen het vlierbessen sapje met specerijen erbij.

We sluiten het diner af met een dessert van blauwe vlindererwt en doperwten. We doen een mix van dessertwijn en sap van de blauwe vlindererwt. Lekker, maar niet het zoete bekje waar je op hoopt na een diner.

Dan volgen nog een bakje koffie en friandises om het echt af te sluiten. Ook deze zijn misschien iets te plantig. Al met al hebben we heerlijk gegeten. Een mooi voorbeeld van hoe je optimaal gebruik kunt maken van de natuur om je heen als je staat te koken.
Een half uurtje fietsen later zijn we terug bij Vanry waar we in slaap vallen.
Zondag 13 juli 2025. We slapen lekker uit vandaag. Tegen negenen zijn we allebei op en hebben het ontbijt op. We pakken Vanry in en rijden naar Pieter en Linda.
Charlie staat ons al op te wachten en is blij dat we er weer zijn. We drinken een kop koffie met een heerlijke plak cake van Fleurtje. Dan is het tijd om richting huis te rijden.
Vlak na Apeldoorn schieten we even de snelweg af om te lunchen bij Huize Bloem. We nemen allebei een tosti en een stukje gebak toe. Terwijl we genieten rijdt een stoomtrein langs.

Dan rijden we echt naar huis en is het feestweekend weer voorbij.