De afwerking

Na een lang weekend Frankrijk zijn we helemaal klaar voor het afwerken van onze verbouwing. Het stucwerk vindt dat nog niet helemaal, op sommige plekken wil het nog even verder drogen.

Zaterdag 27 mei 2023. Het stucwerk is droog en we beginnen met het eerste heerlijke klusje, de voorstrijk. Dit heerlijke goedje brengen we aan met een roller. Maar omdat het zo waterig is en je boven je hoofd werkt lijkt het of je aan het douchen bent. Gelukkig mag ik na dit werkje naar de kapper om de resten uit mijn haar te laten knippen.

Zondag 28 mei 2023. Na een heerlijk middagje pilsen op de Nijmeegse bierfeesten is het vandaag tijd voor een heerlijk schuurklusje. Daarna is het tijd voor nog wat pilsjes op de Vianer Bierpreuverhei.

Maandag 29 mei 2023. Na een ochtend te hebben geassisteerd op de Luizenmarkt sluiten we het Pinksterweekend af met het smeren van wat latex in de keuken en wat primer op de kozijnen.

Dinsdag 30 mei – zondag 4 juni 2023. We maken gebruik van de vrije uurtjes in de avonden en het weekend om te schilderen. Soms wat hout, soms wat muur, maar altijd met veel plezier! Op zondag is de keuken zo goed als klaar. We halen de stukloper eruit en maken de boel schoon. Morgen komt de tegelzetter.

Maandag 5 juni – Dinsdag 6 juni 2023. Gert-Jan de tegelzetter uit Helmond arriveert keurig volgens afspraak. Het is een mooie en kleurrijke verschijning. Hij legt met veel plezier onze vloer in keuken en hal. Bij vertrek spreken we af dat hij terugkomt voor de tegels achter het aanrecht.

Gert Jan in actie

Woensdag 7 juni – Vrijdag 9 juni 2023. Iedere avond is het tijd voor wat schilderwerk. Een kozijntje hier een deurtje daar. Gestaag wordt alles knapper en knapper.

Zaterdag 10 juni 2023. Met roller en kwast gaan we aan de slag met de tweede laag latex. Het duurt niet lang of de woon- en eetkamer zien er picobello uit! Als het spul droog is, is de schouw aan de beurt, de blauwe leem verf heeft na een eerste lag al een mooi effect.

Zondag 11 juni 2023. Vandaag wordt er weinig geklust, want ik ga naar Bruce Springsteen in Landgraaf. Maar de leem verf maken we wel even af. Mooi hoor! Vooral dat strakke lijntje.

Maandag 12 juni 2023. De Boys with Wood komen langs om onze maatwerk kast in te meten. Wat een aardige een creatieve mannen! ‘s Middags hebben we al een ontwerp wat we goedkeuren.

Woensdag 14 juni 2023. Vandaag is de grote dag! Onze keuken wordt geïnstalleerd. Iets voor achten rijden de mannen van Rennings het erf op. Na wat snelle controle krijgen we complimenten voor de voorbereiding.

8:00 uur

Al snel blijkt dat ze een kleine uitdaging hebben met de breedte van de keuken. Die is een paar cm minder dan eerder opgemeten. Ook zit onze vensterbank iets in de weg. Niets wat niet opgelost kan worden en voor we het weten is de keuken geïnstalleerd. Enig minpuntje is dat ze de quooker niet aansluiten. Kennelijk hadden we dat moeten weten. Nou hopelijk vinden we snel een loodgieter.

16:00 uur

Donderdag 17 juni 2023. Nog nooit gedaan, maar we gaan het gewoon doen! De tegels voor de schouw zetten. Eerst de primer en na drie uur wachten ook de tegels. Om het lastig te maken hebben we gekozen voor antieke hexagon tegels die niet allemaal even vlak zijn op een vloer die ook niet vlak is. En voila, zie het resultaat.

Strak vloertje

Vrijdag 16 juni 2023. Ik heb een vrije dag! Dat wordt lekker klussen. Ik begin met het schoonmaken van de woonkamer zodat de vloer voorgestreken kan worden. Na de lunch is het tijd voor een nieuwe klus die we nog nooit gedaan hebben. Parket leggen, maar dan vol verlijmd. Ook dit blijkt een kwestie van beginnen.

Het begin is het moeilijkste

Als ik het eerste deel gelegd heb, komt de uitdaging. Terug het hoekje om bij de schouw. Je wilt toch dat het strak ligt, dus even goed kijken en secuur werken. Maar dan, twee uurtjes later…

Om te huilen zo mooi

Zaterdag 17 juni 2023. Vanochtend gaan we door met de vloer. Monique smeert de lijm en ik meet, zaag en leg de planken. Helaas komen we al snel tot de conclusie dat we gisteren de laatste rij iets te veel lijm hebben gegeven. Die zit nu in de weg om de aansluiting goed te kunnen maken. Dat wordt even een beetje bikken en lijmresten lostrekken. Meer een kwartiertje vertraging gaan we verder. Als ik bij de laatste rij aan kom, overtref ik mezelf. Waar ligt die er perfect gezaagd en strak in!

Lekker lijmen
Strak gelegd vloertje

‘s Middags strijk ik de vloer in de eetkamer nog even voor en dan is het tijd om even bij te komen!

Zondag 18 juni 2023. Na een heerlijk ontbijt is het tijd om de vloer af te maken. We beginnen met een lastig en hoekig stukje rondom de trap, maar potdikkie wacht ligt die plank er strak in! Na nog wat hoekjes en kantjes is het tijd om meters te maken. Monique smeert de lijm, ik meet, zaag en leg de planken. Ergens tussen de lunch en borrel zijn we er klaar mee.

Vloer!

Omdat het kan leg ik nog een klein stukje van dit prachtspul in het hoekje naar de keldertrap. Maar dan is het echt klaar voor vandaag. Ik ruim de zooi op en spring onder de douche. Vanuit onze tuinstoelen concluderen we dat we nu zijn aangekomen bij de klusjes die je ook niet kunt doen. Denk aan plinten, aflakken, lampen ophangen, etc., etc.

Uiteraard zijn we zo niet en hebben we onze to do lijst opgeschoond en aangevuld. Maar voor nu is het klaar! Morgen komt de loodgieter voor de quooker en dinsdag de tegelzetter voor de achterwand van de keuken. Kunnen we daarna weer wat afvinken!

Bijkomen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Silver Gazelle

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder