Wijn is fijn

Vandaag bezoeken we de Macconnais, een wijngebied ten noord westen van Macon behorende bij de bourgogne. Kortom, dat wordt wijn proeven en genieten.

Woensdag 6 september 2023. De dag begint met een knuffel sessie met de pup. Dan volgt een rondje door Petit Condal. De pup moet natuurlijk even plassen en poepen. Dan volgt een ontbijtje waarna we richting Chanes waar we beginnen met onze tocht. Uiteraard vinden we onderweg een patisserie waar we twee tartelletjes inslaan.

Knuffelen

Na Chanes rijden we door naar Leynes. Hier spotten we een wijnboer en we parkeren de auto. We lopen het erf op en vragen of er ‘vente de vin’ plaats vindt. De dame laat ons verder komen en roept de wijnmaker. Dit is een jonge man die prima Engels spreekt. We volgen hem door de gangen van het huis en komen in een kelder terecht. We krijgen onze eerste proeverij. Na drie witte probeer ik nog een rode Beaujolais. Monique vindt deze zowaar lekker-ish. We kopen een paar flessen en gaan verder met ons avontuur.

Het eerste wijnhuis

We doen dorpjes aan als Chasselas, Pouilly en Vergisson als we in eens een flink rotsblok zien. We besluiten er even te stoppen en naar toe te lopen. Verder dan het eerste bankje komen we niet. Het is een prima plek voor onze tartelletjes en de temperatuur is te hoog voor het beklimmen van de berg.

Lekker stel bij de rots

Met volle buikjes rijden we naar Prissé waar we de cave cooperative bezoeken. Tijd voor een tweede ronde proeven. We gaan voor Cremant. De blanc des blanc is niet lekker, maar de brut heerlijk! Ook de witte wijn is erg smaakvol. Met weer wat flessen onder de arm verlaten we het pand.

Prissé

Inmiddels is het twaalf uur en begint het lunchtijd te worden. Op goed geluk rijden we naar Cluny waar we parkeren. Cluny blijkt een flinke abdij te hebben en is redelijk toeristisch. Na een wandeling door het centrum vinden we een restaurant met een salade menu. We kiezen allebei een salade en een toetje en verlaten het pand met gevulde buikjes.

Cluny

Het is inmiddels bijna twee uur wat betekent dat mijn huisleverancier weer open is. We rijden naar Igé en bezoeken de cave cooperative. De crèmant blanc des blancs is weer heerlijk. Ik bel nog even snel naar moeders om te vragen of ze ook een doosje wilt en daarna rijden we weer zwaarder beladen door. Charlie begint zich inmiddels zorgen te maken over haar plaats in de auto met al die extra bagage.

Igé

Na Igé volgt Azé. Ook hier schieten we de cave cooperative in. Een snelle proef leert ons dat ook hier prima witte wijn gemaakt wordt. We houden het bij twee flessen.

Met het oog op de klok besluiten we nog een klein stukje door te rijden. In Peronne vinden we een wijnboer genaamd Papillon. Een alleraardigste jongeman moet voor alles wat we willen proberen even naar achteren lopen om een nieuwe fles te halen. We proeven de witte wijn die erg lekker is, doen de brut rosé en beaujolais. Hup! Weer een pin transactie erbij. We kunnen weer een maandje vooruit!

Opletten! Lekkere wijn.

Dan is het tijd voor de terugreis. Uiteraard via een supermarkt. Terug op de camping laten we onze verwaarloosde pup even zwemmen. Voordat ze erin springt spotten we een slang in het water. Brrrr….

Zwemmen

Na het zwemmen is het weer chill tijd. We doen bijster weinig. Borrelen een beetje, houden Charlie weg bij de kippen en halen eten bij de food truck die hier op woensdagavond langskomt. Niet koken en geen afwas. Perfect!

Hamburgers

Na het eten gaat de zon onder. En daarmee gaat ook Charlie haar energie onder. Ze wordt spontaan rustig en laat zich niet meer ophitsen door de kippen.

Kippen jacht

En nu het bijna half tien is, genieten wij van het camping leven. De bejaarden bellen volop met het thuisfront. Je vraagt je af waarom ze telefoons gebruiken zo luidt. Iedereen helpt de campingeigenaar wel met iets en weet inmiddels alles van elkaar. Verhalen worden herhaald en herhaald en als er een man met een elektrisch openklappende tent op zijn dak arriveert zijn alle heren er als de kippen bij om het schouwspel te bekijken. Oh en onderwijl krijst een jong kind al een uur de longen uit zijn lijf. Tijd voor een wijntje!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Silver Gazelle

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder