Klim, wind, warm

Onze vierde dag op Terre Ferme is aangebroken. Als we opstaan zijn er al vele bejaarden vertrokken. Een enkeling is nog aan het opruimen.

Woensdag 8 september 2021. Na ons ontbijt, vandaag yoghurt met cruesli, maken we ons op om de vierde etappe te gaan fietsen. Vandaag is het ’50 km met klim vanaf camping’.

Als we de camping bijna verlaten, wordt ik bijna overreden door een auto met caravan. Okay ik stond wat in de weg, maar je kunt ook even wachten. We beginnen weer met een afdaling naar Condal. Waar ik gisteren 63,6 km/u haalde, verbeter ik mezelf met een matige 64,9 km/u.

In Condal slaan we linksaf richting La Poissiere. Onze eerste stop wordt niet veel later Plan de l’eau de Louvarel. We merken dat het warm is en we zoeken de schaduw op voor een eerste croco.

Na Louvarel fietsen we rustig naar Chamagnat. Dit dorpje staat bekend op de vele bogen. Achter een van die bogen bevindt zich een bakker met een prima selectie aan tartelletjes. Ik kies de rood fruit variant en neem ze mee op een servetje. Deze worden soldaat gemaakt op de trappen van de kerk!

Na Champagnat begint onze klim. Eerst lafjes naar Cuiseaux, maar daarna hufterig naar Chevreaux. Met percentages van boven de 10% niet echt een feestje voor de benen.

Ik tijdens een 10% klim

In Chevreaux besluiten we het kasteel te bezoeken. De klim er naartoe is zelfs mij te machtig en 50 meter voor het einde besluit ik een stukje te lopen. Het afzien was het waard! Een leuk kasteel en nog mooier uitzicht belonen onze inspanning.

Na deze tussenstop fietsen we verder omhoog naar Chatel. We bezoeken het klooster vluchtig en gaan snel door naar Belvedere de Chanelet. Dit is met 490 meter het hoogste punt van de dag. Het uitzicht is het afzien waard geweest. De broodjes bovenop zijn zeer welkom!

Na een klim moet je altijd weer omlaag. Vandaag via een rattig bospad van 10% met diverse haarspeldbochten. De remmen maken overuren en de velgen worden flink warm. Beneden denk ik, leuk maar liever een rechte brede weg en snelheid maken. Je kunt niet alles hebben.

Beneden volgen we een tijdje een riviertje wat ons naar Cousance brengt. Daar vinden we bij café de sport een lekker fris glaasje orangina. De ober komt zelfs nog ijsblokjes brengen als ik zeg dat we het warm hebben.

Vanaf hier moeten we nog 20 kilometer. Het is warm en de wind werkt niet echt mee. Evengoed fietsen we vrolijk verder. We passeren Les Gambards, Le Miroir en Dommartin les Cuiseaux.

Kerkje onderweg

Weer tien kilometer verder arriveren we vermoeid, maar voldaan, op de camping. Wat een rit! Precies 50 kilometer, maar de klim, warmte en wind maakten het wel pittig.

Op de camping springen we snel het kikkerpoeltje in. Even afkoelen hoor! Daarna is het tijd voor een frisse douche. Ik neem de achtergelaten perenzeep en was me eens flink. Deze camping en achtergelaten peer, het schijnt toch een dingetje te zijn. Gelukkig is het geen peper, daar ga je zo van niezen.

Kippen

Na het douchen gaan we relaxen met een (puzzel)boekje, fles crematie (cremant) en zak chips. Daarna is het tijd voor de BBQ en avondbezigheden.

Morgen gaan we verder naar Hurecourt. Dat is toch iets meer mijn camping. Hier zijn de bejaarden vooral bezig met weggaan. Er staat er nu een die zijn caravan niet eens losgekoppeld heeft van zijn auto. Nu maar hopen dat hij morgen niet dat ene uitgedraaide pootje vergeet.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Silver Gazelle

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder