De aarde kookt!

Vandaag trekken we verder het vulkanische gebied in. We zitten precies daar waar de Australische en Pacific Tectonische platen elkaar lief vinden. Dat levert een hoop stoom op!

Zaterdag 13 januari 2024. De nacht is wat rumoerig, vooral rond half vijf als er weer batch wandelaars zich opmaakt voor de Tongariro Alpine Crossing. We mogen ons nog even omdraaien en doen dat dan ook graag. Evengoed staan we rond zevenen uitgerust naast onze luchtbedjes. We zien dat het toch weer wat bewolkt is om de bergen heen. Gelukkig liepen we gisteren!

Bewolking

We verlaten Discovery Holiday Park om naar Gollums Pool te rijden. Dit is de Forbidden Source waar vriend Gollum zich laat vangen waarna hij de gids is die Frodo naar Mordor brengt.

Gollums Pool

Na de waterval rijden we even naar de plek in Whakapapa Village waar ik 11 jaar geleden de auto niet kon starten. Gelukkig had ik destijds enkel een kop koffie nodig en toen lukte het wel.

Via een oude Maori nederzetting (lees grasveld) arriveren we bij onze onbedoelde volgende halte Turangi. Denken aan koffie doet smachten naar koffie. We parkeren de auto en lopen het bruisende centrum in. Bam! Het is meteen raak, Monique ziet een bakkertje die donuts verkoopt. We nemen de OG. Een donut gevuld met custard en wat frambozen. Ik haal een koffie to go en op een bankje genieten we van deze lekkernijen.

Bruisend Turangi

Dan rijden we richting Taupo. Onderweg pakken we nog even een tweetal avocado’s mee voor een dollar (57 cent).

Avocado dealer

We pakken het en der een uitzichtpunt over Lake Taupo, het grootste zoetwatermeer van het zuidelijk halfrond, mee. Taupo slaan we over en we rijden door naar de Huka Falls. Niet echt een waterval, maar wel een zeer indrukwekkende stroomversnelling. En daar deze bezienswaardigheid gratis is, is het er ook takke druk.

Huku Falls

Next up zijn de Craters of the Moon. Dit geothermische park toont ons diverse plekken waar de stoom letterlijk uit de aarde komt. We lopen een rondje, maar we hadden het iets buitenaardser verwacht. Evengoed was het die paar dollar per persoon wel waard.

Craters of the moon

Aangezien het lunchtijd is, gaan we op zoek naar iets wat lunch verkoopt. De dichtstbijzijnde optie en een glasblazerij annex café. Het glas is alleraardigst, maar ook buitensporig geprijsd. Drieduizend euro voor een vaas gaat wat te ver. Het café kan ons niet bekoren en we belanden uiteindelijk in Taupo bij een prijswinnende bakkerij. Dat worden pies! Deze nuttigen we op het uitzichtpunt over Lake Taupo, maar het uitzicht wordt rijkelijk verziekt door de huizen die er voor staan. Sinds we bij Maggies Pies zijn geweest, vielen de pies ook wat tegen.

Dan door naar onze highlight van de dag. Waiotapu Thermal Wonderland. Monique is helemaal blij als ze eindelijk de kerstbal vindt die ze al weken zoekt. We betalen de entree en beginnen aan de wandeling door dit Thermale Wonderland.

Wat te zien is een echt maanlandschap. Onder andere diepe kraters, stomende grond, borrelende modder, en kokende meren. We kijken onze ogen uit, wat een bijzonder gebied. De Champagne Pool is de eerste die er echt uit springt. We lezen dat deze elke dag wel anders kan zijn afhankelijk van het weer en de felheid van de zon. Wij hebben in ieder geval een variant met veel geel. Daarna lopen we verder en zien in de verte een klein beetje water de grond uit spuiten. Prachtig! Helaas mogen we er niet bij in de buurt komen.

Champagne Pool

Na een rondje naar een groot groen meer lopen we langzaamaan het park weer uit. Maar niet voor een nog een keer langs Champagne Pool gelopen zijn. We passeren nog een krater (Rua Pũmahu) waarvan het geluid in Lord of the Rings gebruikt is (iets met Foley en Mordor). Tot zover de nutteloze Lord of the Rings feitjes voor vandaag.

Het gaat om het geluid

Als laatste passeren we een geel meertje. Iets met mineralen. Het is dan weliswaar niet zo warm als al het andere water hier, ik zou er ook niet in gaan zwemmen.

Lekker kleurtje

Via de New World belanden we op onze camping voor vandaag. Het is gelegen aan een riviertje. Langs de kant staat overal dat er kokend water doorheen stroomt. De camping is onderdeel van een thermaal zwembad. We zetten de tent op en duiken de baden in. We beginnen kennelijk met de heetste. Waar we normaal moeite hebben met de kou van het water is het hier met de hitte. Een graad of 38 tot 40. Brrrrr….

Relax time

Na het eten lopen we nog even een rondje naar de bron van het warme water hier. We volgende de stomende rivier en arriveren bij de bron. Hier komt zo’n 40 liter water van 99 graden Celsius per seconde uit de grond. Dat noem ik nog eens een waterkoker!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Silver Gazelle

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder