Kippies & Vakken

Met het voorjaar in zicht wordt het tijd om weer liefde in onze moestuin te gaan stoppen. Na een zeer natte herfst en winter is het hopen op een mooi en droog voorjaar en heerlijke zonnige zomer. De voorbereiding begint met het maken van nieuwe vakken in de moestuin en het nemen van kippies.

Zaterdag 27 januari 2024. We trappen het seizoen met het opruimen van de bessen struiken. We spannen en vullen de geleide draden flink aan, maar na één rek is het wel weer klaar. Het weer is nog niet optimaal.

Maandag 29 januari 2024. De kogel is door de kerk! We gaan kippen houden, na wat gespeur op Marktplaats vinden we een geschikt kippenhok waar we direct een optie opnemen. Om het te transporteren mogen we zelfs de aanhanger van de verkoopster lenen. Dat is service! Zaterdag kunnen we de boel ophalen. De dagen erna werken we al een beetje aan de ren. De palen gaan de grond in het gaas er tegenaan, dat laatste is nog best een lastig klusje.

Dinsdag 30 januari 2024. De opsluitbandjes voor de vakken in de moestuin worden geleverd. In de pauze denk ik vast een aantal van die dingen te verslepen, maar bij het losknippen van het plastic wat ze bij elkaar houdt valt er één precies op mijn voet. Au! Gelukkig liep ik een keer niet op slippers, maar evengoed is mijn teen bont en blauw.

Deze hufters doen pijn als je op je voet vallen

Zaterdag 4 februari 2024. We rijden naar het altijd mooie Wilbertoord waar we het kippenhok inspecteren en besluiten tot aanschaf over te gaan. We laden het op de aanhanger en rijden het kippenstukje weer terug naar huis. Daar laden we uit en plaatsen we het hok waar het staan moet. Dan leggen we de laatste hand aan de ren en begint het lange wachten tot we de kipjes mogen halen.

De kipjes komen uit Overloon. We melden ons bij bij de boer, zelf nog een kuikentje en krijgen zijn handelswaar te zien. We kiezen vier sabelpootkrieltjes uit en rijden weer naar huis. Daar laten we de dames vrij in hun hok wat ze nieuwsgierig ontdekken. ’s Avonds als de meiden op stok moeten blijkt dat voor twee dames nog een dingetje. Gelukkig kun je ze dit snel en eenvoudig aanleren. Ik pak de dames op en zet ze op stok, als het goed is blijven ze daar nu de hele nacht liggen. We doen het hokje dicht en laten ze verder met rust.

Kippies

Zondag 5 – Vrijdag 9 februari 2024 . De dames hebben de week gebruikt om zichzelf thuis te maken in hun nieuwe hok en ren. Ze weten inmiddels dat ze zelf op stok moeten als de zon ondergaat en twee van de dames leggen zelfs al eitjes. Wat een bof!

Zaterdag 10 en zondag 11 februari 2024. Eindelijk is het een beetje droog. Althans de lucht, de grond is zeikend nat. Maar evengoed kunnen we nu aan de slag in de moestuin. We beginnen met het maken van onze bakken met de opsluitbandjes. Dat gaat prima en voor we het weten hebben we er nu vier klaar. Een ervan was al voor de winter gevuld met aardbeien en knoflook, en inmiddels hebben we nu ook een tweede vol staan met aardbeien. De andere liggen nog even braak voor het echte seizoen begint.

Moestuin (v)(b)akken

Tegen de kippenren plaatsen we nieuwe frambozen planten! Hopelijk krijgen we dit jaar kilo’s vruchten, heerlijk! Ook maken we het tweede bessenrek klaar! We spannen nieuwe draden en leiden de planten er netjes overheen.

Besjes

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Silver Gazelle

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder