Project Dak

Je kunt angstig worden van asbest in je huis, maar je kunt er ook iets aan laten doen. Bij de aankoop was al duidelijk dat het dak voorzien was van asbestplaten. De sanering daarvan werd dan ook direct ingecalculeerd in het verbouwingsbudget.

7 Maart 2022. Ik nodig Wessel Titselaar uit om te kijken naar een dak wat nog niet van ons is. Wessel is een gezellige Brabander uit Boxmeer en wordt niet bang van de klus. De pannen eraf, asbestplaten eruit en dan de pannen er weer terug op. Niet veel later ontvangen we een gunstige offerte, helaas kan hij nog geen startdatum geven van dit project, maar hij hoopt het voor de bouwvak te kunnen uitvoeren. Ook krijgen we de opdracht om zelf wat additionele dak- en gevelpannen te regelen.

15 April . Wessel heeft inmiddels het een en ander in gang gezet en vandaag staat de asbestinventarisatie op het programma. Twee alleraardigste heren komen het huis inspecteren op de aanwezigheid van asbest. Na grondig onderzoekt trekken ze de conclusie dat het enkel in de dakplaten zit. Natuurlijk geheel volgens verwachting, maar toch fijn om bevestigd te zien worden. Daar de heren toch ook nog even schoorsteen willen inspecteren pakken ze hun drone. Dat levert leuke plaatjes op.

Luchtfoto

Maandag 30 mei. Goed nieuws! Maandag 13 juni gaan de pannen eraf en dinsdag 14 juni wordt het asbest gesaneerd! Dat is toch eerder dan we hadden durven dromen.

De queeste naar dakpannen. We krijgen dus het advies om de randen van het dak af te werken met gevelpannen. Dat ziet er sjieker uit en is beter dan afsmeren met cement. We moesten ze alleen wel zelf regelen. Daar de oude dakpannen er weer terug op kwamen te liggen (nieuwe zijn sowieso niet beschikbaar in Nederland op het moment), moesten we op zoek. Ik trok een pan van het dak en die vertelde me van het merk Jos Kurstjens te zijn. De eerste 90 dakpannen waren zo gevonden, geen probleem! Nu nog 26 linker en 26 rechter gevelpannen. Bij een eerste marktplaats afspraak kwamen we er achter dat Jos net iets anders was dan de de meeste andere merken. In de veronderstelling dat de gevelpannen van Marktplaats te groot worden hebben we de partij laten schieten. Na wat nametingen en nieuwe testen bleek dat Jos maar heel sporadisch op ons dak lag. We hebben een mengeling van pannen die allemaal net iets langer zijn. Met een van die andere pannen op zak hebben we het land afgereden in onze queeste naar gevelpannen. Zo vonden we 12 rechterpannen in Venray, 15 linker Middelbeers, 2 in Heeswijk-Dinther, 15 elders in Heeswijk-Dinther en de rest in Maurik. Leuk al die handelaren, maar niet heel handig! Prijstechnisch zit er ook nog wat verschil in… ze liggen tussen de 7,50 en 18,50 per stuk. Anyway, uiteindelijk hadden we een mengelmoes van gevelpannen die uiteindelijk moeten passen.

Vrijdag 10 juni. Slecht nieuws! Wessel belt op om te zeggen dat de asbestsaneerder heeft afgezegd. Hij werkt alleen op een stalen steiger en die van Wessel is van aluminum. Ik denk dat het een slecht excuus was om te zeggen dat hij elders een betere (spoed) klus kon doen, maar handig is het. Na wat uurtjes in spanning belt Wessel op. Het is hem gelukt om een andere asbestsaneerder te vinden. Die komt dan weliswaar niet dinsdag, maar woensdag.

Het begin
Het begin

Maandag 13 juni. Om 7:45 uur staat de kraan voor de deur. Ze hebben de grootste die ze hadden gestuurd, wat een beest. Terwijl de kraanmachinist zijn kraan op tuigt, gaan Wessel en zijn mannen aan de slag met de steiger. Tegen een uur of twee zijn alle pannen van het dak gehaald en liggen ze netjes opgestapeld in de tuin. Ook hebben ze onze schoorsteen professioneel verwijderd.

Kraantje

Woensdag 15 juni. Het zal iets na zessen geweest zijn dat de asbestsaneerders arriveerden. Ze hebben er zin en zetten alles af en klaar. De chef van dienst zorgt voor het invullen van de benodigde papieren en tegen een uur of half 8 verdwijnen de eerste platen van het dak. Ook dit gaat lekker vlotjes en ondanks de hitte werken de mannen goed door. Na een verassingscontrole van de milieudienst en een eindinspectie wordt het dak vrijgegeven. Een van de jongens vertelde nog even dat ze naast de asbestplaten ook nog asbesttouw tegen waren gekomen, maar deze gewoon hebben verwijderd. Als ze het boekje hadden gevolgd had het namelijk veel tijd en geld gekost, dat was zonde vond hij. Aan het eind van de middag komt er weer een kraan het erf oprijden. Deze komt even het asbest ophalen. Ik help de chauffeur mee om de zakken in te laden en zwaai het asbest gedag!

Asbest 😲
Asbest weg

Donderdag 16 juni. De mannen van Wessel komen vandaag om het dakfolie en de pannenlatten te installeren. Dat lukt aan de achterkant, maar het kost kennelijk meer tijd dan gepland, want de voorkant moet nog even wachten.

Vrijdag 17 juni. Terwijl Wessel en zijn broer de voorkant onder handen nemen met folie en latten, gaan de andere twee mannen achter aan de slag om de pannen alvast op het dak te krijgen. Ook hier is een kraan voor geregeld. Niet zo’n spectaculaire als die van maandag, maar ook deze mag er zijn. Na een paar uurtjes liggen alle pannen (voor & achter) op het dak. Na het weekend zullen ze een definitieve plek krijgen.

Kraantje

Maandag 20 juni. De pannen worden netjes op hun plek gelegd en het dakraam aan de voorkant wordt geplaatst.

Dinsdag 21 juni. Naast dat er meer pannen op hun plek gelegd worden is besloten dat er een witte boeiboord geplaatst gaat worden onder de gevelpannen. Dat ziet er netter uit, maar dicht vooral de gaten die het oude cement hebben achter gelaten.

Lekker balanceren

Woensdag 22 juni. De mannen zijn bijna klaar! Nagenoeg alle pannen liggen op het dak en het boeiboord is klaar. Daarnaast hebben ze zelf nog een sluitvorst in elkaar geknutseld van een nokvorst en een kapotte gevelpan. Ik denk dat ze zichzelf overtroffen hebben toen ze de zwarte lijmnaad nog afgwerkt hebben met wat slijpsel van een gewone dakpan. Dat is toch gewoon het puntje op de i.

Donderdag 23 juni. Ze zijn klaar! Nadat de laatste dakpan is geplaatst blijft er ruimte voor 5 rechter gevelpannen over. Die waren helaaas nog niet gevonden. Maar ik had al afgesproken dat ik die er zelf wel op zou leggen. De mannen ruimen hun spullen op en vertrekken. Dat waren 142 wel besteedde uren noeste arbeid. Wessel bedankt!

Terwijl ik diezelfde dag op het terras zit met een collega krijg ik ineens een bericht op marktplaats binnen dat mijn laatste gevelpannen gevonden zijn. Ik spreek af dat ik ze morgen op de terugweg van mijn uitje in Den Haag oppik.

Zaterdag 25 juni. Na een gezellige en lekkere worstenworkshop en het ophalen van een oude eikenvloer is het er tijd voor. Ik pak de ladder, klim omhoog en leg de laatste pannen op hun plek. Dat geeft voldoeding, zelf van het puntje op de i een trema maken.

Ï

En daarmee sluiten we project dak af. Een project wat eigenlijk draaide om het verwijderen van een paar platen asbest, maar toch ook een mooie bijvangst heeft opgeleverd. Zo hebben we nu dakpannen die vast gezet zijn, een mooi (waterdicht) dakraam, gevelpannen en de mooiste sluitvorst van Vianen NB. Dit was een belangrijke mijlpaal en afhankelijkheid om in termen te spreken die ik op mijn werk regelmatig gebruik. De volgende activeiten zijn de zonnepanelen die op het dak komen te liggen en de isolatie die aan de binnenkant van het dak geplaatst zal worden. Spannend, maar toch ook fijn.

Eindresultaat
Eind resultaat

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Silver Gazelle

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder