Eindelijk weer samen douchen!

Toen we het huis voor het eerst bezochten viel direct één ding op in de badkamer, namelijk de indringende geur van vocht. De verklaring hiervan was waarschijnlijk dat de badkamer al ruim 40 jaar geen liefde heeft gekend. Kortom, die moest vervangen worden! Laten we daar nou vlak voor de Corona uitbraak ervaring mee hebben opgedaan in Nijmegen.

De badkamer in Nijmegen

Juni 2022. Op basis van onze goede ervaring met Eduard, de aannemer uit Nijmegen besluit ik hem te bellen en vragen of hij interesse heeft in een klusje in Cuijk, Dat ziet hij wel zitten en geeft aan dat hij graag komt kijken als we precies weten wat we willen. Hij adviseert even naar een badkamerhandel te gaan om een tekening te laten maken. Uiteraard doen we dat direct, maar de aangeraden zaak toon geen interesse om ons te helpen. Kortom we maken die tekening zelf wel, hoe moeilijk kan het zijn?

Juli 2022. We nodigen Eduard uit om een offerte te komen maken. Hij komt graag even kijken en een paar weken later ligt een passende offerte in de mailbox. Gezien de ervaring in Nijmegen, de prijsstijgingen en de ervaring met andere aannemers is de prijs meer dan redelijk en geven we akkoord. Dat wordt een nieuwe badkamer, toilet, bijkeuken en zelf een toilet boven! Wat een weelde. Nu nog een startdatum.

Augustus 2022.Eduard wil geen planning afgeven voor we weten wanneer de benodigde spullen in huis zijn. Gelukkig zijn wij makkelijk en bestellen we alles online met als randvoorwaarde ‘nu besteld, morgen in huis’. Een dag later komt de man van de DPD zijn gehele bus bij ons uitladen, maar wij kunnen van start! Eduard geeft aan ergens begin november te kunnen starten.

Het beginpunt

22 oktober – 1 november 2022. Zonder een officiële startdatum te weten beginnen we aan de sloop van de badkamer, bijkeuken en toilet. We bikken tegels, verwijderen een plafond van piepschuim, slaan een muur weg en bikken nog meer tegels. Naast het slopen, plaatsen we ook dakisolatie en een een geïsoleerde voorzetwand. Inmiddels wordt het op 2 november duidelijk dat we op 5 november gaan beginnen!

Lekker slopen
Muurtje weg
Muurtje erin

Woensdag 2 november 2022. Ik rij bijtijds naar de Boels om een noodtoilet op te halen. Heerlijk zo’n bak stront in huis. Gelukkig ruikt hij nu nog fris. Eduard en zijn mannen arriveren rond 9:30 uur. Ze hebben een flinke lading spullen bij zich en na het uitladen lopen we een rondje om de plannen nogmaals te bespreken. Eduard vertaalt onze wensen naar het Russisch en instrueert zijn mannen. De oudste, Slavi de Slowaak, is een oude bekende. Hij heeft mijn vorige badkamer ook gedaan. De andere twee zijn broers (ik doop ze Mishka en Sishka) uit ook uit Slowakije, maar mogen dankzij hun Oekraïense paspoort in Nederland werken. Slavi begint boven aan het hokje waar het toilet in komt, de broers beginnen beneden met de badkamer. Na een paar uur werken weet je weer waarom je dit eigenlijk helemaal niet wilt. Het hele huis is alvast een stofbende geworden. ’s Avonds, als de mannen weg zijn, sloop ik nog even het laatste stukje vloer weg. Onze nooddouche is inmiddels ook gearriveerd. Dit is de lekkerste douche die we hier in huis hebben gehad sinds we er wonen.

Donderdag 3 november 2022. De mannen arriveren weer lekker vroeg en slijpen, bikken en doen alles om te zorgen dat de basis goed wordt aangelegd. De volledige afvoer wordt vernieuwd, de elektra en waterleiding wordt de muren ingeslepen en het nieuwe muurtje om de badkamer af te sluiten van de bijkeuken wordt geplaatst en een eerste laag cement wordt op de vloer gelegd. Boven is Slavi druk bezig met het toilet, ook hier staat de basis.

Het begin is gemaakt

Vrijdag 4 november 2022. We gaan vrolijk verder. Vandaag worden boven de eerste tegels van de vloer en muur geplaatst. Beneden werken ze aan de voorbereiding van de muren het toilet, de afvoer van boven en de ontluchting.

Toilet boven

Zaterdag 5 november 2022. De mannen werken ook graag op zaterdag. Dat betekent dat we zien hoe blauw onze tegels zijn. Het toilet krijgt een mooie laag! Ook boven wordt het toilet verder voorzien van tegels. Er wordt ook nog flink gestuukt.

Dat is blauw

Maandag 7 – Donderdag 10 november 2022. Met het tempo wat ze nu hebben, verwacht Eduard maandag klaar te zijn. Dat is mooi, we hadden gerekend op ruim twee weken, maar minder is natuurlijk altijd prettig. We hebben inmiddels een badkamer die betegeld is, een toilet boven wat gebruiksklaar is!

Lekker bezig
Toilet boven

Vrijdag 11 november 2022.Na al die dagen thuisgewerkt te hebben, heb ik vandaag zelf een dagje vrij van de bouw. Gelukkig is Monique ook een prima opzichter. In haar aanwezigheid worden de muren afgewerkt, de laatste tegels geplakt en onze inbouwnis geplaatst.

Nisje erin

Zaterdag 12 november 2022. Onverwacht hebben we vandaag de dag van de oplevering! Mishka en Sishka werken de hele dag om alles af te ronden. De puntjes worden op de i gezet en de badkamer wordt ingericht. Tegen een uur of vier rest nog één klusje… het aansluiten van de verwarming. Mishka, of Sishka wil het systeem leeg laten lopen, maar heeft geen idee. Gelukkig weet ik hoe dat mogelijk is met die oude meuk bij ons, dus ik help hem een handje. Niet veel later is alles klaar. Eduard legt uit dat we morgen pas mogen douchen en dat de vloerverwarming nog een maand uit moet blijven, maar hij is blij met het resultaat. En anders wij wel! Het is precies wat we voor ogen hadden: een blauwe kopie van onze Nijmeegse badkamer.

Eind resultaat
Eindresultaat

Zondag 13 november 2022, 16:00 uur. Het is tijd voor de ingebruikname van onze douche. Werkt als een dolle, we passen er makkelijk samen onder, dat lukte in het oude hoekje niet. Hoe gezellig is dat!

Nu de badkamer er in zit, is het aan ons om de boel af te gaan maken. Maar dat lukt natuurlijk pas als al het stukwerk droog is, hopelijk is dat volgende weekend. Zoals gezegd zijn we super blij met het resultaat en blij dat we weer met Eduard in zee zijn gegaan. Het is lastig communiceren met de Slowaakse / Oekraiense jongens, maar met Eduard die dagelijks komt kijken is het prima te doen. En daarnaast hebben we natuurlijk Google Translate en handen en voeten om uit te leggen wat er moet gebeuren.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Silver Gazelle

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder